QUÈ ÉS EL JUDO?

Jigoro Kano

El judo és un esport olímpic des de l'any 1964, any de les olimpiades a Tokyo. Encara que aquest esport va aparèixer al món l'any 1882. Aquest esport olímpic va ser creat pel mestre Jigoro Kano. L'objectiu de Kano era aconseguir la millora de les persones mitjançant la seva pràctica. En l'actualitat el judo ha aconseguit una gran acceptació en tot el món. La paraula judo està formada per dues paraules "ju" i "do" i signifiquen "camí o via de la flexibilitat"; amb això, s'intenta explicar que la forma de vèncer una força no és oposant-se a ella, sinó tot el contrari, donant-li suport i dirigint-la per al mateix fi.

 

Jigoro kano va néixer el 1860, es va graduar en Lletres el 1881 i va acabar a l'any següent els seus estudis de Ciències Estètiques i Morals. Va exercir com a professor en l'Escola de Nobles, centre docent del qual va ser més tard rector. Més endavant, el jove professor va ser conseller del Ministeri d'Educació i l'any 1893 director de l'Escola Normal, arribant posteriorment a treballar com a secretari del ministre. Anys després, Kano va ocupar diversos càrrecs en el sector educatiu. Es va interessar i va treballar particularment en el desenvolupament de l'educació física i l'esport, tant en l'àmbit nacional com internacional i va presidir la Federació Esportiva del Japó al mateix temps va ser el primer japonès que va representar al seu país en el Comitè Olímpic Internacional.

Jigoro Kano i Kyuzo Mifune

El desenvolupament del Judo es va completar sobre l'any 1922, any en què es va iniciar un moviment social amb la finalitat de donar a conèixer els seus principis: màxima eficàcia en la utilització del cos i de l'esperit amb el mínim d'esforç i prosperitat i beneficis mutus.

 Així, el judo, en un sentit ampli, és tant un estudi i un procediment d'entrenament aplicable a l'esperit i al cos, com el camí de la vida. Des d'un punt de vista més restringit, el judo tindria com a objectiu l'estudi i la pràctica de l'atac i la defensa, seria un art o una eina tècnica (aquesta aplicació era l'única estudiada anteriorment sota el nom de ju-jutsu). Però Kano va entendre que l'estudi del principi de l'eficàcia màxima, en tota la seva amplitud, perquè la comprensió real d'aquest principi ens permetrà no solament aplicar-ho en tots els aspectes de la vida, sinó que ens ajudarà inclús en la millora de les tècniques.

La UNESCO va declarar el judo com el millor esport inicial formatiu per a nens i joves de 4 a 21 anys i com a pràctica habitual a qualsevol edat amb les limitacions oportunes, ja que permet una «educació física integral», potenciant, per mitjà del coneixement d'aquest esport, totes les seves possibilitats psicomotrius.

A part, el COI ho considera l'esport més complet i que promou valors com l'amistat, la participació, el respecte i l'esforç per millorar.

IDIOMES:

PÀGINES D'INTERÉS:

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Judo La Llagosta

C/Santa Rosalia 20, La Llagosta(Barcelona) 08120, Tel.:935604089 judolallagosta@gmail.com.